Servicii Terapia CranioSacrala
Servicii Terapia Craniosacrala
Terapia craniosacrala (TCS) este o terapie in care terapeutul foloseste o atingere usoara conectandu-se cu pulsul craniosacral, ascultandu-l si sustinandu-l in vederea reglarii ritmului.
Ea are o lunga istorie de dezvoltare, prin viata si activitatea lui AT Still, WG Sutherland si John E Upledeger. Este o metoda blanda care, prin plasarea mainilor se evalueaza si imbunatateste functia sistemului craniosacral. Este o terapie care imbunatateste abilitatile proprii de vindecare ale organismului.
TCS e înrudită cu osteopatia. Prin 1874 medicul Andrew Taylor Still a demonstrat că fluxul liber al fluidelor din ţesuturi (sânge, limfă) este important pentru sănătate. Apoi prin anii 1940 un discipol al acestuia a dezvoltat această teorie ce a fost perfecţionată ulterior de medicul John Upledger. El, pe lângă câteva cărţi scrise despre această terapie şi beneficiile acesteia, a pus bazele unui institut ce îi poartă numele, institut ce pregăteşte terapeuţi specializaţi în această tehnică unde a fost acreditat si terapeutul nostru.
Printr-o atingere foarte fină în puncte cheie, se eliberează presiunea acumulată. Măiestria terapeutului este, însă, crucială.
Principiile fundamentale ale terapiei craniosacrale vin de la Andrew Taylor Still, considerat “tatăl osteopatiei”, şi dacă mi-e iertată asocierea, unii il considera străbunicul terapiei craniosacrale. Ele sunt:
- Corpul este un tot unitar;
- Structura şi funcţia sunt corelate;
- Corpul este un mecanism cu puterea de a se corecta singur;
- Medicamentele pot fi dăunătoare.
Aşa cum există sistem digestiv sau osos, există şi un sistem craniosacral (format dintr-un sistem membranos numit meninge, lichid cerebrospinal şi structurile din interiorul sistemului membranos care controlează producerea şi curgerea acestui lichid). Lichidul cerebrospinal (ce hraneste si protejeaza creierul şi măduva spinării) are un puls ritmic ce poate fi simţit şi palpat în orice os sau ţesut. Dacă pulsul nu e ritmic şi armonios, asta indica că sunt nişte probleme de sănătate.
In esenta, TCS implica manipulari blande ale terapeutului care testează blocajele si “asculta” calitatea ritmului craniosacral, pe care organismul il regleaza si mentine pentru a ne alimenta si hrani delicatele tesuturi nervoase.
TCS elimina blocajele din tesuturile fasciale ale corpului. Acestea (fasciile), sunt straturile tesuturilor moi, care au continuitate de-a lungul intregului corp si invaluie fiecare organ, muschi si os, pana la celule individuale. Mainile terapeutului se apropie de corp ca un fascicul de lumina. TCS se armonizeaza cu fortele hidraulice naturale si cu miscari ale corpului, incurajand si imbunatatind capacitatile de vindecare naturale inerente ale corpului. Astfel se produce o eliberare blanda a tensiunilor cronice din organism care poate duce la schimbari majore benefice atat fizice, cat si emoționale.
Corpul se vindeca si se reface singur atunci cand sistemul parasimpatic este dominant, adica atunci cand suntem cel mai relaxati sau cand dormim. Sistemul nervos simpatic, cunoscut sub numele de sistem “Lupta sau fugi” este afectat de stilul modern de viata, iar acest lucru poate duce la stres nejustificat. In cel mai rau caz poate fi o conditie debilitanta cronica, asa cum stim cu totii.
Recomandarea TCS are o arie vasta de aplicabilitate:
* Muschi si sistemul osos: tesut cicatricial – leziuni vechi / intervenții chirurgicale; dureri cronice de gat si dureri de spate; dureri la sold si membrele inferioare, in legatura cu nervul sciatic; dureri cervicale in urma accidentelor rutiere / traume nerezolvate; traume sau leziuni – acute sau cronice; curbura coloanei vertebrale (cifoza, scolioza); dureri musculare; umar anchilozat / dureros; leziuni sportive; leziuni repetitive / luxatii; probleme postoperatorii; leziuni vechi.
* Sistemul digestiv: constipație; diaree; sindromul de colon iritabil; intoleranta alimentara, sensibilitati.
* Sistemul neurologic: probleme legate de autism; ADD; ADHD; paralizie cerebrala; MS – Scleroza multipla; AVC.
* Comportament / stari: fobii; crize de isterie; trac; agresivitate; frici; anxietate; depresii; diverse probleme emotionale.
* Infectii: cronice sau acute; infectii ale sinusurilor; infectii respiratorii; infectii ale urechii; infectii ale tractului urinar.
* Sistemul urinar: imunitare redusa / boli legate de imunitate; oboseala cronica; alergii.
* Sistemul hormonal: dezechilibre hormonale; infertilitate; menopauza; menstruație.
* Dificultati de invatare: dificultati de invatare, de exemplu, dislexie; dificultati de vorbire; condiții de dezvoltare.
* Gura / maxilar: probleme ale articulatiei tempo-mandibulare; tulburari ale maxilarului; nervul trigemen; inclestare; scrasnitul din dinti (bruxism); tensiune; reducerea efectelor negative dupa extractiile dentare (edem, durere), recuperare mai rapida; ajutor in timpul (sau dupa) purtarea aparatului dentar.
* Sugari: copii aflati in dificultate; colici; constipatie; probleme de somn; dentitie; conditii de dezvoltare; nasteri traumatice / dificile.
Eliberarea somato-emotionala
O ramura a TCS este Eliberarea somato-emotionala care se bazeaza pe ideea de „memorie a tesutului”. Nu doar creierul nostru are o memorie ci si celulele noastre care formeaza tesuturile si organele. La acest nivel se pot inmagazina traume si emotii negative; tesutul/organul inregistreaza ca un aparat de filmat, intregul eveniment, cu detalii, stari dar si pozitia corpului din momentul producerii traumei. Apoi, aceasta inregistrare va continua sa se repete. Multe astfel de traume/emotii negative raman stocate inca din copilarie, afectand viata ca adult.
Terapia craniosacrala nu necesita nici un echipament, doar atingerea blanda a mainilor in anumite puncte si intentia clara a terapeutului. Toti pot beneficia de avantajele sale, de la copii la centenari (si nu numai).
Terapia craniosacrala este utila atat ca metoda de tratare primara sau ca parte a unui program de tratament combinat cu alte tehnici traditionale sau complementare. Marea majoritate a situatiilor sunt sigure si pot fi tratate folosind terapia craniosacrala.
In concluzie, scopul TCS este de a asista si sprijini organismul, pe masura ce se vindeca singur si de a-i optimiza nivelul functional.
Terapia craniosacrala ne ajuta sa eliminam atat restrictiile la nivel fizic, cat si tiparele de suferinta emotionale. Folosind o atingere blanda, controlata, de numai cinci grame, terapeutul monitorizeaza ritmul craniosacral si, prin tehnici delicate de manipulare, faciliteaza eliminarea restrictiilor si dezechilibrelor.
“Imaginati-va sistemul craniosacral ca fiind prima haină a creierului şi a măduvei spinării, adică a sistemului nervos central. Lucrând direct cu acest sistem, sistemul craniosacral, sunt efecte asupra tuturor celorlalte sisteme fiziologice ce sunt coordonate de sistemul nervos central… adică aproape asupra întregului corp.” (Mihaela Gugu prof., Presedinte Asociatia Craniosacrala Metoda Uplegear din Romania)
In multe ţări civilizate ale lumii terapia CranioSacrală este plasată “la dreapta ei”. Astfel medicii pot să recomande sau să se “folosească” de aceste tehnici complementare.
Tabel de Preturi
Terapie Craniosacrala |
75 min. / sedinta 150 lei |
